Porvoo Roller Derby ry ja P-town Brawlers

Porvoo Roller Derby ry on urheiluseura, jonka alla joukkue P-town Brawlers sekä Porvoon NSOt (Magical Piglets) ja tuomarit toimivat.

Seura on Suomen mittapuulla keskikokoinen, meitä on kasassa suunnilleen 30 henkilöä. Porvoo Roller Derby ry pitää kunnia-asianaan jokaisen jäsenen yksilöllisyyttä. Joukkueet pelaavat ja harjoittelevat tiiviisti yhdessä, mutta tähän kasaan meitä mahtuu monenlaisia. Osa tahtoo halata jokaisen onnistumisen jälkeen, osa halaa omaa äitiään ehkä äitienpäivänä. Osalla on jo paljon taustaa urheilusta, lajeja on kokeiltu ja harrastettu ja pohjakunto on hyvä. Osa aloittaa kaiken liikunnan nyt nollasta derbyn parissa. Osalla on pidempi pinna ja nopeammat jalat. Osa kiihtyy henkisesti heti, mutta fyysinen vauhti ei päätä huimaa. Meitä on homoa ja heteroa ja kaikkea siltä väliltä. Jokaiselle löytyy oma paikka joukkueesta.

Jos PRDtä ryhmänä täytyisi kuvailla yhdellä sanalla olisi tuo sana ehkä “asenne”. Asenteella mennään läpi vaikka mistä seinästä ja asenteella työnnetään joukkuekaveria ylämäessä. Asenteella juhlitaan voitot ja kestetään häviöt. Tiedetään keitä ollaan ja eikä turhia pyydellä anteeksi. Itsevarmuutta ei kuitenkaan kannata sekoittaa ylimielisyyteen. Haluamme myös antaa aina arvostusta ja kiitosta kun on sen aika.

Historia

Porvoon oman roller derby- joukkueen tarina alkoi keväällä 2012. Kolme lajista kiinnostunutta rohkeaa pioneeria osallistui Helsinki Roller Derbyn järjestämälle alkeiskurssille ja siirtyi välittömästi kurssin jälkeen jakamaan tietojaan omalle joukkueelleen. Porvoo Roller Derby ry rekisteröitiin yhdistysrekisteriin 2012. Toiminta käynnistyi ensimmäisen vuoden aikana rytinällä. Joukkue etsi harjoitustiloiksi soveltuvia urheiluhalleja vimmatusti, mutta päätyi kuitenkin ottamaan ensiaskeleitaan omakotitalon olohuoneen kokoiseen Saksalan “halliin”. Saksalalla on erityinen paikka joukkueen sydämissä, siellä on pelattu PRDn ensimmäinen harjoituspeli ja sinne on palattu useasti muiden tilavaihtoehtojen kadotessa näköpiiristä. Seinät tuntuvat kaatuvan päälle ja vain lyhytjalkaisimmat pelaajat saavat suoritettua muutaman sirklausliikkeen kaarteissa. Silti mikään ei nostata kesäistä mielialaa niin kuin läheisellä laitumella laiduntavat lehmät ja +45-asteen sisälämpötila.

Kautta joukkueen historian on maantieteellisestä sijainnista ollut meille valtavaa hyötyä. Kohtuullisten ajomatkojen päästä löytyy niin Helsingin, Tampereen kuin Kouvolankin joukkueet. Erityisesti Ison Vihreän tuki oli ja on edelleen seuralle merkittävää. Harjoituspeleihin on löytynyt vastuksia ja treeneihin uutta intoa vierailevista valmentajista. Myös lähistöllä lepakkoluolaansa asuttava Kotkan ja Haminan supersankari KotHam City Rollers on on tarjonnut vierailevaa vastusta ja tukea.

Asioita opeteltiin paljon itse ja kyseltiin jo olemassa olevista yhdistyksistä, kasattiin pikkuhiljaa sitä pohjaa, jolla PRD edelleen seisoo. Alusta asti NSO-henkilöiden ja tuomareiden kunnioitus seurassa on ollut suurta ja nämä ryhmät on pidetty tiivisti mukana PRDn toiminnassa. Liekö asiaan ollut vaikutusta sillä, että sekä NSO-konkari että tuomari löytyvät PRDn perustajajäsenistöstä.

Vuosina 2012–2013 PRD aloitti nousunsa nollasta korkealle ja nopeasti. Joukkue oppi pelaamaan yhdessä ja joukosta alkoi myös erottua ahkeran treenaamisen tuloksena vahvoja ja taidokkaita yksilöitä. Vuosi 2014 oli kuitenkin PRDlle suurten muutosten aikaa. Sekä joukkueen riveissä että valmennustiimissä tapahtui liikehdintää toisiin kaupunkeihin. Pelillisesti ja käytännön asioiden kannalta tärkeitä henkilöitä lähti kuin rottia palavasta kirkosta. Jokaista näistä PRD suri raskaasti, mutta eteenpäin oli mentävä. Ja eteenpäin mentiin. Vuosi 2014 oli kuitenkin myös suuren voiton vuosi, sillä PRD nousi ykkössijalle ensimmäistä kertaa pelatussa 1. divisioonassa.

Joukkue löi viisaat kypäränsä yhteen ja totesi vuoden 2015 tärkeimmän tavoitteen olevan uusien pelaajien, NSOiden ja tuomareiden löytäminen ja joukkueen tiivistyminen taas muutosten jälkeen. Vuoden 2015 aikana luistelevien jäsenten määrä kasvoi niin, että PRDn oli mahdollista kehittyä ja jatkaa treenaamista kaudelle 2016.

Roller Derby lajina

Roller derbyä pelataan quad-luistimilla, joissa on yhteensä neljä rengasta, kaksi edessä ja kaksi takana. Luistinten ulkonäkö poikkeaa muutenkin ns. normaaleista rullaluistimista, jotka on kehitetty lähinnä matkaluistelua varten. Pelaajat käyttävät pelivälineenä omaa kehoaan eli kyseessä on kontaktilaji, jossa taklaaminen on sallittua. Suojavarusteet ovat pakolliset ja aikuisten joukkueissa on 18 vuoden ikäraja. Pelialueena on tasaiselle alustalle merkitty ovaalin muotoinen rata, jolla on yhtä aikaa 10 pelaajaa (viisi molemmista joukkueista). Yksi pelaajista on joukkueensa pisteidentekijä eli jammeri, muut neljä toimivat puolustajina ja hyökkääjinä, ja heitä kutsutaan blokkereiksi. Jammeri saa pisteen jokaisesta ohitetusta vastapuolen pelaajasta.

Ensimmäisiä kertoja roller derbyä katsoessa laji näyttää kaaokselta. Pelaajia lentelee suuntaan jos toiseen radalla ja sen ulkopuolella. Välillä vauhti on huimaavaa, välillä patsastellaan näennäisesti tekemättä mitään. Kyseessä on kuitenkin äärimmäisen strateginen laji. Hyvä kunto sekä kyky antaa ja vastaanottaa iskuja auttavat yksilöä onnistumaan, mutta pelin lopputuloksen kannalta tärkeintä on se, miten hyvin joukkue toimii yhdessä.