PRD:n tuoreita luistelijoita osallistui Helsinki Roller Derbyn B’ginners bootcampiin marraskuussa 2016.

Mikä ihmeen Roller Derby? Olin kuullut siitä parilta ystävältäni, joista toinen toimi tuomarina ja toinen oli käynyt open skatessa kokeilemassa. Molemmat kehuivat lajin olevan mahtava, siitä se ajatus sitten lähti. Kokeilemaan piti päästä. Parit open skatet ehti mennä, että en päässyt osallistumaan. Viimein syksyllä 2016 pääsin kokeilemaan. Ensikosketus rullilla lattiaan meni hyvin, taisin kaatua pari kertaa. Kuten saimme kuulla jo heti alkuun, se on normaalia ja kaikki kaatuvat (tämän voin vahvistaa lukuisten kaatumisien jälkeen).

Fresari (Fresh Meat/alkeis) -kurssi alkoi muutamaa viikkoa open skaten jälkeen. Eteen tuli siis varusteiden hankinta. Omalla kohdallani tein päätöksen hankkia hyvät varusteet jo alkuun. Koska en ole kovin sirorakenteinen totesin, että suojien on oltava kunnolliset. Aika paljon niistä joutui maksamaan, mutta ei ole tarvinnut katua näin muutamaa kuukautta myöhemmin.

Joka treeneissä oppii jotain uutta ja on kiva huomata oma kehittymisensä. Palautetta ja vinkkejä saa kaikilta muilta pelaajilta – mikä on mahtavaa, koska kaikkea ei edes näe itse. Vielä en ole päässyt pelaamaan harjoituspelejä eli scrimmejä. Odotan innolla, että pääsee oikeasti pelissä kokeilemaan taitojaan.

Jokaisella on jonkinlainen mielikuva siitä, minkälaista kilpaurheilu on. Derby ei ole sitä! Tässä jengissä kaikki tukevat toisiaan niin radalla kuin radan ulkopuolella. Vieraista seuroista voi tulla käymään treeneissä, nyt on ollut jo Helsinki Roller Derbystä ja Göteborgin Roller Derbystä, ja tammikuussa on ymmärtääkseni tulossa venäjältä pari pelaajaa treeneihin mukaan. On mukavaa kun joukkueiden välillä on hyvä henki ja voidaan tehdä yhteistyötä.

On uskomatonta, kuinka nopeasti porukkaan pääsee sisälle. Milloin mennään porukalla syömään, uimaan ja treenaamaan (siis muualle kuin derbytreeneihin). Porukalla ollaan siis tehty vaikka mitä! Unohtamatta vuotuista joulugaalaa, jossa muun muuassa kaikki seuran jäsenet palkitaan jostain. PRD:ssä kaikki saavat olla sellaisia kun ovat (paitsi, että ketään ei saa kiusata, mutta kuka nyt sellaista tekisikään). Mukana on kaiken ikäisiä aina 16-vuotiaasta 40+ ikäisiin. Kaikki löytävät oman paikkansa pakasta.

Haluan vielä avata koodikieltä, jota derbyssä käytetään. Kuten kaikissa jutuissa, kun hetken seuraa mukana pääsee jyvälle mitä mikäkin tarkoittaa. Suurin osa sanoista tulee englannista – koska säännöt ovat englanniksi niin pelitermeistä puhutaan myös enkuksi. Vielä yritän opiskella kaikkien nimiä, kun on oikea nimi, sitten lempinimi ja sitten vielä derbynimi… ja vielä nuo pelinumerotkin olisi hyvä oppia. Kaikki aikanaan.

Rexi #785